8 Ocak 2014 Çarşamba

RENKLERİ KİŞİSELLEŞTİRMEK / Kişisel Renk Stratejileri Oluşturmak


Giovanni (Gianni) AGNELLI - 2003 yılında aramızdan ayrılan İtalyan girişimci ve sanayici, erkek giyiminin en önemli stil ikonlarından biri.
Erkek giyiminin en önemli ama bir o kadar da anlaşılmamış işlevlerinden biri izleyenin gözlerini “yüzünüze” yönlendirmektir. Renkler, giyimin tüm öğeleri içinde ilk izlenimi en fazla etkileyen faktördür. Renkler, sizi izleyen ile sizin aranızda “duygusal” bir bağ kurulmasına neden olurlar. Bu nedenledir ki, giyiminizde sizi en iyi yansıtacak renk tonlarını bulabilmeniz gerekir. Dikkat ederseniz renk yerine renk tonlarını dedim, mutlaka sizi diğerlerine göre daha iyi gösterecek bir takım özel renkleriniz olacaktır, ancak bu diğer renkleri kullanamazsınız anlamına gelmemelidir. Doğru tonlar yakalandığı takdirde her erkek her rengi kullanabilir.

Renkleri kişiselleştirirken yani kendi renk stratejinizi geliştirirken iki temel yöntemden söz edebiliriz. Bunlardan birincisi genel olarak uygulamanız gereken yöntemdir, ikincisi de ilkini desteklemek ve geliştirmek adına kullanılır. Her erkeğin ten ve saç rengi kılavuz renkleridir ve kişisel renk stratejisi bu kılavuz renklerin arasında oluşan kontrast seviyesine göre geliştirilir. Temel kural, kılavuz renkleriniz arasında oluşan zıtlık seviyenizin giyiminizi oluşturan öğelerde de birebir aynı olmasıdır.

Genel olarak üç farklı zıtlık seviyesinden söz edebiliriz. Düşük kontrast, orta kontrast ve yüksek kontrast! Dilerseniz bir ön örnek vererek renklendirme işini daha iyi kavramanızı sağlamaya çalışayım. En temel erkek giyim öğelerini ele alalım. İşe siyah takım elbise, beyaz gömlek, düz bir kravat, siyah ayakkabı ve siyah çorap klasiği ile başlayalım. Bu eşleştirme de düşük kontrasta sahip kişi siyah rengi daha az doygun tonlarından seçmeli ve beyaz gömleğini de beyazın kırık tonlarında “off – white” olarak belirlemelidir. Yüksek kontrasta sahip bir simada iseniz de zıtlık seviyeniz yüksek olacağından daha doygun siyah tonlarına yönelmeli ve beyaz gömleğinizi de “optik beyaz” olarak seçmelisiniz. Kravat seçimlerinde düşük kontrastta olan kişi örneğin kırmızının daha az canlı tonlarına giderken, yüksek kontrastta ki kişi daha sert ve dinamik tonlarına yönelebilir. Kravat ve mendil gibi aksesuarların renk seçimlerinde ikinci yöntemi de bir yardımcı yöntem olarak kullanabilirsiniz. Bu nokta da devreye saç, göz renginiz ve teninizin canlılık seviyesi gibi kişisel pigment renkleriniz girer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder