16 Ocak 2014 Perşembe

AYNI TASARIMIN FARKLI DESENLERİNİ BİRLEŞTİRMEK

Desenleri birleştirme yeteneğimizin gelişebilmesi için en alt noktadan başlayalım ve her adımımızı biraz daha zorlaştırarak devam edelim. Alanı daraltmak bu noktada işimizi kolaylaştıracaktır. Alanımızı takım elbise, gömlek ve kravat ile sınırlayalım. Desenlerle oynamaya da en kolay birleşebilen çizgili desen seçimleri ile başlayalım. İki çizgili deseni birleştirirken desenler arasında ki ölçeklendirmede “zıtlık” yaratmamız gerekecektir. Çizgili bir gömlek ile çizgili bir takım elbiseyi birleştirirken gömlek kumaşının çizgi aralıkları daha dar ve takım elbisenizin çizgi aralıkları daha geniş tutulmalıdır.
 
Aynı tasarımın iki farklı desenini birleştirme işinde, iki kareli deseni bir arada kullanmak biraz daha fazla deneyim ve bilgi gerektirecektir. Yine desen ölçekleri arasında sağlanacak “zıtlık” riskleri kontrol etmemizi yardımcı olur. Başlangıç aşamasında kareli desen leri birleştirirken daha büyük ölçekli desenleri seçmek işinizi kolaylaştırır. Ekose bir ceketle kareli bir kravatı birleştirirken ceket deseninin ebadı geniş tutulmalı ve kravat deseninin ebadı da mümkün olduğunca küçülmelidir. Burada da gömleğin düz renkli seçilmesi izleyen gözü rahatlatma işlevini yerine getirecektir.
 
Üç çizgili veya üç kareli deseni birleştirmek çoğunlukla geleneksel zarafet alanının kapsamı içindedir. Burada yapılabilecekler sizi sanatçı ya da kendini bilmez yapar. Şıklık ve züppelik arasında çok ince bir çizginin oluştuğu bu noktada ne tarafta duracağınız tamamen sizin yeteneğinize bağlıdır. Ama tabi ki burada da size ipucu olabilecek bir takim kurallar vardır.
 
Ölçek yine başarının anahtarı olacaktır. Kural, desen tasarımı ne olursa olsun giyim öğelerinin desenleri arasında “artan bir zıtlık” yaratmaktır. Her desen bir diğerinden biraz daha geniş ölçekli olarak seçilmelidir. Size basit gibi görünebilir ama sıralamayı doğru sağlayamazsanız sonuç bir felaket olur. İşin püf noktası doğru sıralamanın sağlanılmasıdır. En küçük desen ölçeği gömleğe, bir büyüğü cekete ve en büyük ölçek de kravata ait olmalıdır. Bu uygulamanın nedeni izleyen gözde bir tür “düzenlenmişlik” hissi yaratılmasıdır. Düzenlenmişlik hissi hata yapma potansiyelini en aza indirecektir.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder