28 Ocak 2014 Salı

GÖMLEK YAKALARI VE ÖZELLİKLERİ


Sivri uçlu düz yakalar

Bu yaka modeli tüm gömlek yakaları içinde en nötr olanıdır. Her türde ki takım elbise ya da spor ceket ile birlikte giyilebilirler. İdeal uzunlukları yüzün yapısına bağlı olarak 7 ila 8,5 cm. arasında olmalıdır. Uçları arasında ki dar açıklık nedeni ile uzun ve köşeli yüz yapılarından ziyade oval ve yuvarlak yüz yapıları için uygundurlar.


Kent yaka – ayrık yakalar

1920’lerden beri “bespoke” terziliğinin mihenk taşı olmuştur. Windsor tarzında atılacak kravat düğümleri için en uygun yaka modellemesidir. İlk beğeniye sunan “Kent Dükü” olduğu için bu isimle anılırlar ve ayrık yakalı gömleklerin temelini oluştururlar. Günümüzde özellikle hazır giyim markaları tarafından en çok tercih edilip üretilen model olması her türde ki yüz yapısına olan uyumu yüzündendir. Uç uzunlukları, yükseklikleri ve ayrıklık bakımından birden çok çeşide sahiptirler. Bizim kullanımımızda “İtalyan yaka” olarak bilinen yaka modellemesine kadar uzanırlar. Yaka ne kadar ayrıklaşır ise sunumda ki şıklık ve zarafet o kadar artar.
 

Yuvarlak yakalar – kulüp yaka

Özgün halinde ayrı ve sert bir yakadır. İlk dönemin de dünyanın en özel erkek kulüplerinin biri tarafından benimsenip neredeyse de simgesi haline geldiği için “Club Collar” olarak adlandırılmıştır. Artık geniş kitlelerce kullanılmamaktadırlar ancak hala meraklıları tarafından sipariş gömleklerinde ve geleneksel markalar tarafından üretimi devam etmektedir. Şıklıkta farklılık arayanlar için 30’lu yıllarda olduğu üzere “yaka iğnesi” ile birlikte kullanımı seçkin bir zarafet sunar. Kıvrımlarından dolayı köşeli yüzler ile kullanımı son derece uygundur. 
 
Tab yaka
Popülerlik açısından erkek giyiminin günümüzde ki rahatlık anlayışında geri planda kalsa da özellikle de iş giyimi için son derece şık ve zarif bir yaka modelidir. Kravat düğümünün yaka açıklığına tam olarak oturmasını sağlayan bir tasarıma sahiptir. Aynı zamanda da yaka uçlarında olan ve kravat düğümünün altında kalan bantları sayesinde düğümü çeneye doğru yükselterek destekler. Uzun yüz yapısında ki erkekler yaka yüksekliğinden ve oval ile yuvarlak yüzlü erkekler de yakanın uzunlamasına simetrisinden faydalanacaklardır. 
 

İğneli Yakalar

Bu yaka modeli tüm yaka modelleri için de “doruk noktası” kabul edilirler. İğneli yakaların zarafeti kullanımda ki beceriye göre artar ya da azalır. İşlevsel olarak tab yaka ile aynı özelliklere sahiptirler. Yaka yükseklikleri uzun boyunları dengeler ve düz inen yaka uçlarının dikeyliği yuvarlak ya da oval yüzlere zıtlık sağlayarak dengeleyici bir rol oynar. 
 

Düğmeli yakalar
Düğmeli yaka gömlek seçimlerinde ilk dikkat edilmesi gereken yakaların uç uzunluğudur. Eğer yaka yeterince uzun değilse her türlü şıklıktan uzak kabul edilir. Düğmeli yakalar takım elbise kullanımlarında asla resmiyet derecesi yüksek salon ve iş takım elbiseleri ile eşleştirilmemelidir. Daha çok günlük Flannel ve Tüvit tarzı takım elbiseler ile birlikte kullanımları tercih edilmelidir. Aslında kravat ile bu yakanın kullanımına en uygun Blazer ceketler ve Loafer ayakkabılardır. Yaz dönemlerinde de pamuklu kumaşlar ile daha rahat bir kullanım sağlarlar. Genel olarak her türlü yüz yapısına uyumlu kullanımları vardır.
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder