9 Ocak 2014 Perşembe

ORAN İLİŞKİLENDİRMELERİ 1 / Ceket ve Pantolon


 

Ceket ve pantolon

Siluet bakımından giysi ne kadar uça kayarsa potansiyel ömrü bir o kadar kısa olacaktır. Aynı zamanda klasik örnekten çok uzaklaşacak bir ceketin etki bırakma gücü de oldukça zayıflayacaktır. Takım elbiselerde ana öğe cekettir ve omuz da, ceketin en geniş yeri olma sıfatıyla silueti yaratan ana unsurdur. Omuzlar, altında ki vücut yapısına tam olarak oturmalıdır. Omuzlar başınızı çevreledikleri için gereğinden fazla geniş olduklarında başınızı küçük, dar olduklarında da başınızı olduğundan daha büyük gösterecektir.
Takım elbise ceketinizin bir diğer önemli unsuru boyudur. Temel kural kısa boylu yapılara kısa ve uzun boylu yapılara da uzun ceket boyu kullanılmasını söyler. Ceketinizin boyu kalça kıvrımlarınızı tam olarak kapatırken, bacaklarınıza da gereken uzunluk hattını sağlayabilmelidir. Ceket boyunuzu doğru olarak belirleyebilmeniz için en güvenilir yöntem, ceketinizin arka yakasının altından yere kadar olan uzunluğun yarısı “doğru ceket boyunuzu” verecektir. Birçok terzilik okulunda da öğretilen yöntem budur. Ceketin ön kısmının boyunun arkasına oranla biraz daha uzun olması, ceketin üzerinizde gereğince taşınabilmesi açısından son derece normaldir. İdeal ceket boyunuzun yaklaşık 1,5 cm kadar uzun ya da kısa kullanılması da sizin kişisel görüşünüze bağlıdır. Ancak bunun dışında ki uzunluk ya da kısalık ölçütleri ceketinizi doğal dengenin dışına itecek ve görsel bir karmaşa yaratacaktır.
Ceket üzerinde ki bel düğmesi, bir eksen görevi görür ve konumlandırılma yeri son derece önemlidir. Bel düğmesi “doğal bel” hizanızda olmalıdır. Doğal bel hizanızı doğru bulmanın en pratik yolu belinizi en ince yerinden elleriniz ile kavramanız ve parmaklarınızı kalça kemiğinize doğru bastırmaktır. Bel düğmesi yukarı konumlandığında üst gövdenin uzunluğundan alarak ve aşağı konumlandığında da bacak boyunu kısıtlayarak görünümü denge dışına itecek ve olumsuz olarak etkileyecektir.
Moda akımlarının ceket üzerinde oynadıkları unsurların başında “boğaz” olarak tabir ettiğimiz, ceketin üst yakası ile altta ki dışarıya dönen “klapa”larının kesişerek ya bir kesik ya da sivri bir tepe oluşturdukları bölümdür. Bu kesinlikle modanın değil, vücudunuzun gereksinimlerine göre belirlenmelidir. Boğaz, kısa boylu erkeler için mümkün olan en üst nokta da durmalı ve boy uzadıkça da köprücük kemiği hizasına kadar indirilmelidir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken ceket klapalarınızın genişliğidir. Bunda da yine kılavuzunuz moda akımları değil de vücudunuz olmalıdır. Omzunuzun genişliği ceketinizin klapa genişliğini belirler. Klasik form kurallarında klapa genişlikleri 8 ila 10,5 cm arasında alınır. Klapalarınızın genişliği de kullanacağınız kravatın genişliğini belirleyecektir, kravat bağlandığında üstte kalan alt ucun en geniş yeri ceketinizin klapa genişliği kadar olmalıdır. Bu oranlamalar sizi izleyen gözün, giysileriniz üzerinden yumuşak bir geçişle yüzünüze yönlenmesi açısından son derece önemlidir.
Son olarak ceketinizin kol kesimi omuz başından el bileğinize kadar kesintisiz olarak uzanmalı ve bele çarpmayacak kadar bir genişlikte biçimlendirilmelidir. Uygun kesimli ve iyi biçimlendirilmiş kollar ceketinizin görünümüne büyük bir zarafet katar. Ceketinizin kol boyu el bileğinizi örtecek kadar olmalı ve altından gömlek manşetinin bir şerit halinde görünmesine izin vermelidir. Bu erkek giyiminde bir şıklık göstergesidir.
Takım elbise pantolonlarında aramanız gereken ilk özellik, ceketinizin oluşturduğu hattı izleyen ve silueti tamamlayan bir kesime sahip olmasıdır. Bunun için de pantolon belinin vücut üzerinde doğru konumlanması gerekir. Klasik form kurallarında pantolon beli doğal bel hizasına oturur ve genel olarak pilili olarak modellenir. Paça yerine dizde daha dolgundur ve vücudun doğal hattını izleyerek alta doğru daralır. Günümüz takım elbiselerinde son döneme kadar daha çok düz cepheli – pilisiz – pantolonlar kullanılmakta ve bu modellemelerde pantolon beli doğal bel yerine kalçaya oturarak daha düz bir hat izleyerek aşağı iner. Ceket modellemesi ile uygun olduğu takdirde bu da doğru ve farklı bir siluettir. Dikkat etmeniz gereken pantolon belinin doğal bel ile kalça arasında kalmamasıdır. Bunun olması bacak boyunuz acısından bir felaket yaratır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder