27 Mart 2014 Perşembe

TAKIM ELBİSELERDE KUMAŞ SEÇİMİ




Günümüzde erkek kumaşlarının gösterdiği gelişim artık sınırları zorlamaktadır. Gerek küresel ısınmanın etkisi ve gerekse uzak doğu ülkelerinin kumaş rekabetinde yarattığı ivme İtalyan ve İngiliz kumaş üreticilerini iyinin de iyisini yapmaya yönlendirmiştir. Küresel ısınmanın etkisini bu denli hissettirmediği günlerde yani daha bundan on yıl öncesine kadar erkekler gardıroplarını oluştururlarken daha çok sonbahar – kış sezonu ağırlıklı olarak düşünürlerdi. Şimdi ise günümüzde sekiz ay kullanılabilecek kumaşlar ağırlık kazandı ve çok ileri yaz dönemlerinin özel kumaşları haricinde sezonlar birbirini tamamlar hale geldi.
 
Bu gün ideal bir takım elbise kumaşı 240 – 250 gr/m2 olarak değerlendirilmektedir. Kumaşın ince ipliklerle dokunduğunun simgesi olan “S” takısı ise 100’S lerden 130’s lerin oluşturduğu ortalamalara ilerlemiştir. Yalnız kumaş seçimlerinizde güvenilir İtalyan ve İngiliz markalarının dışında bu “S” takısının önünde ki numaralar tecrübesiz erkekler için yanıltıcı olabilir.
 
Kumaş seçimlerinde önemli olan karışımını oluşturan materyallerin doğallığı ve “tuşe” olarak tabir ettiğimiz ve kumaşa dokunduğunuzda edindiğiniz histir. Bu gün ister hazır giyim ister terzi işi olsun fiyatı belli bir aralığa oturan iyi takım elbiselerin kumaşlarında aranılan özellik hafiflik, yumuşaklık, esneklik ve performans olmalıdır. Performans kumaşın sağladığı kullanım kolaylıklarının tamamını tanımlamak üzere seçtiğim bir kelimedir.
 
Yaz dönemlerinde kumaş gramajları 220 – 230 gr/m2 ağırlığına kadar inebilir. Tabi bu örnekler yün ve yün karışımlı kumaşlar için geçerlidir ve özel yaz kumaşları daha da farklı olabilirler. İleri kış dönemlerinin daha dolgun dokulu kumaşları bu gün yapılan teknolojik geliştirmeler ile görünüm özelliklerini kaybetmeden 260 – 285 gr/m2 lere kadar hafifletilmişlerdir.

5 Mart 2014 Çarşamba

TAKIM ELBİSE MODELLEMELERİ / DETAYLAR 2


Takım elbise yırtmaçları


Ceket yırtmaçlarının kökeni askeri üniformalara ve oradan da erkeklerin at sırtında dolaştığı günlere dayanır. Merkezi yırtmaç – tek yırtmaç – ceketlerde eyere uygun olarak tasarlanma işlevini yerine getirir ve bunun dışında da başka bir işlevi yoktur. Buna rağmen hazır giyim üreticilerinin ve satıcılarının en çok arz ettiği yırtmaç türüdür. Bunun nedeni maliyetinin düşük ve satış sonrası hizmetlerde karşılaşabilinecek sorunların kolay giderilmesidir. Terzi işi takımlarda tek yırtmaç uygulamasına yamak işi gözü ile bakılır. Genelde Amerikalılar tarafından tercih edilir ve “Ivy League” görünümünün bir parçasıdır.  
Yırtmaçsız ceketler “Kontinental” silueti oluşturan 60’li yılların İtalyan kesimine dayandırılmakla birlikte en az İngiliz çift yırtmaçlıları kadar eskidirler. Yırtmaçsız ceketler erkek ceketinde resmiyet belirleyicisidir ve bu nedenle 1920’lerden beri üst düzeyde hazırlanan resmi ve salon takım elbise ceketlerinin büyük bir kısmı yırtmaçsız olarak biçilirlerdi. Biçim ve hat açısından performansı son derece yüksek olsa da yırtmaçsız ceketlerin günlük kullanımda işlevsellikleri son derece sınırlıdır.  
Yan yırtmaçlar – çift yırtmaç – öncelikle takım elbisenizin ceketine esneklik sağlar. Herhangi bir şekilde kullanımından memnun kalmadığınız durumlarda kolaylıkla kapatılarak ceket yırtmaçsız hale getirilebilir. Ancak bunun için yırtmaçların son derece düzgün ve ustalıkla oluşturulması gerekmektedir ki, bu nedenle de hazır giyimcilerin geneli tarafından tercih edilmezler. Ancak üst düzey hazır giyim üreticileri bunu bir tür nitelik seviyesi olarak görürler ve asla vazgeçmezler. Yan yırtmaçların sağladıkları esneklik bir yana asıl önemleri işlevselliklerindedir. Oturma durumlarında ceketin arka ana parçasına hareket kabiliyeti kazandırarak kumaşta oluşabilecek kırılma, toplanma ve pot gibi olumsuzlukları engellerler. Ceketinizin onu kapalı iken dahi pantolon ceplerinin tamamına kolay ve rahat erişiminizi sağlarlar. Yan yırtmaçların bir diğer işlevi arkadan izleyen gözde boy uzaması yanılsamasına katkı sağlamasıdır. Diğer yandan yürüme sırasında pantolon ile ceketin birlikte hareket etmesini sağlayarak görünüme akıcılık ve zarafet kazandırırlar. Derin yan yırtmaçlar erkeğin zevkinin gelişmişlik göstergesinde önemli bir detay oluşturur. Yan yırtmaç derinliği kural olarak kalça cep kapağının altında kalmamalı ve üzerine de taşmamalıdır. Kapaksız cepler de kullanıldığı takdir de ölçü cebin boyu ile sınırlıdır.